Vojenský veterán Bratislava
Informácia o stave inflačnej pomoci pre výsluhových dôchodcov
30d8ceb7-1.png

Dostali sme informáciu od APVV o stave inflačnej pomoci pre výsluhových dôchodcov , čo v plnom znení zverejňujeme:

Vážený pán prezident a predseda,

dovolím si Vás informovať o aktuálnom stave aktivít k inflačnej pomoci a našej spoločnej výzve predsedovi vlády SR a ministrovi vnútra.

V našej spoločnej výzve sme požadovali aj osobné rokovanie. Keďže sa nám do jedného miesiac nikto neozval požiadali sme dňa 10. 9. 2022  vládu SR a ministerstvo o informáciu podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o sprístupnenie informácia ako bola naša spoločná výzva vybavená, kde sme ich zároveň upozornili aj nato, že verejnosť doručila 12. 09. 2022 do NR SR podanie „Verejná výzva na úpravu termínu valorizácie VD“ za zmenu termínu valorizácie výsluhových dôchodkov z 1. 7. 2023 na 1. 1. 2023 s podporou 3430 podpisov.

MV SR vo svojej odpovedi zo dňa 15. 9. 2022  uviedlo, že inflačná pomoc poberateľom dávok z výsluhového zabezpečenia musí vychádzať z konsenzu v rámci všetkých zložiek, ktoré spravujú osobitný systém v rámci jednotlivých rozpočtových kapitol tak, aby nebola narušená stabilita tohto systému a tiež aj z finančných možností osobitných účtov. Ďalej, že možné riešenia poskytnutia inflačnej pomoci poniektorým poberateľom dávok výsluhového zabezpečenia budú vychádzať aj z možnosti nastavených a prijatých vládou SR pokiaľ ide aj o všeobecný systém sociálneho poisteniam a tiež to, že v  súčasnej dobe prebiehajú diskusie aj v rámci rezortu vnútra, či a ako by bolo možné nastaviť pomoc v rámci „inflačnej pomoci“ smerujúcej k zmierneniu dopadov na poniektorých poberateľov dávok výsluhového zabezpečenia.

Vláda SR na našu žiadosť o sprístupnenie informácii nám zatiaľ informácie neposkytla. Podľa zákona je lehota na sprístupnenie informácii 8 pracovných dní  a táto lehota uplynie  20.9.2022.

Dňa 8. 9. 2022 som osobne rokoval s predsedom Jednoty dôchodcov na Slovensku, kde som vyslovil podporu petícii JDS a pán predseda ma ubezpečil, že na rokovaniach o petícii, ktorú nakoniec podporilo viac ako 180.000 osôb, k 8 % mimoriadnej valorizácii spätne od augusta tohto roku budú požadovať aj to, aby sa vzťahovala na všetkých poberateľov dôchodkov vrátané poberateľov VD. Výsledok zatiaľ neviem.

V dňoch 21. až 23. 9. máme kongres, kde bude prítomný aj Generálny riaditeľ Sekcie personálnych a sociálnych činnosti MV SR a predpokladám, že sa dozvieme aktuálnejšie informácie.

S pozdravom a prianím dobrého zdravia

JUDr. Hristo GLUŠKOV
prezident 
       Asociácia policajtov vo výslužbe (VETERAN POLICE SLOVAKIA)
P.O.Box 2
040 22 Košice 22
 Slovenská republika
Tel: +421 905 899 330
1 Comment
  • by Jan Šišlák Posted 21. septembra 2022 16:42

    Dobrý deň, je to zaslúžilá činnosť pro výsluhových dôchodcov.

Comments are closed.

Aj vy ste Vojenský veterán? Povedzte nám o tom